Rustdag in het plaatsje Monterey. Op het programma vandaag een boottocht om de bultrug walvis te gaan spotten. In de baai van Monterey is namelijk een gigantische canyon onder de waterspiegel waardoor het zeeleven welig tiert. Dit zou een ideale plek zijn om walvissen en zelfs orka’s te spotten.

We beginnen de dag rustig en verkennen het plaatsje Monterey. Hier 2 pieren, één commerciële en één voor de vissersbedrijven. Op beide pieren is het gezellig vertoeven en alle mogelijke soorten zeehonden (verzamelnaam want ik ken al de benamingen niet) kruipen hier op de staketsels van de pier. Ook Pelikanen, watervogels, meeuwen zijn hier weer in massa aanwezig.

In het oude stadje Monterey, waar vroeger een gigantische industrie in sardienen was gevestigd, zijn de oude gebouwen zoveel mogelijk bewaard gebleven en nu vervangen door winkeltjes en restaurants. Er is hier ook een enorm aquarium dat zeker een bezoek waard is. Wij kiezen echter voor het echte zeeleven en gaan de baai in met een boot.

Omstreeks 14:00 uur vertrekt onze boot. Bij het vertrek is er een kerel op de pier vis aan het kuisen. Die man wordt werkelijk belaagd door Pelikanen en meeuwen die onderling een gevecht voeren om de stukjes afval te veroveren. Hoe die pelikanen eten is ook bijzonder. Die pakken hele grote stukken en je ziet dan die stukken in hun keel blijven zitten. Ze vliegen weg, komen terug en dat stuk zit nog steeds in de keel. Lijkt allemaal niet zo gezond in onze ogen..

We vertrekken met de boot en wat een trip is dit. We hebben reeds meerdere boottrips gedaan om allerlei dieren te spotten maar deze is toch wel heel mooi.
We spotten in totaal een 40-tal walvissen. Soms heel kort bij en soms wat verder. We zien ze regelmatig een jump maken. Geweldig om zo’n kolossaal beest uit het water te zien komen en daarna te zien splashen.

Als klap op de vuurpijl zien we nog een mega school dolfijnen die een ganse tijd met de boot meezwemmen en rond de boot blijven hangen. Werkelijk uniek, overal waar je kijkt zie je dolfijnen springen. Fantastisch schouwspel. Volgens de gids zijn ze met 1300 a 1400. We kunnen dit alleen maar bij benadering bevestigen.

We genieten nog van een mooie sunset op de boot en laten ons ’s avonds op de pier nog eens gaan in “The old Fisherman grotto”. Heerlijk eten en goede wijn.

Daarna naar ons stekje “The stage coach lodge’.

Morgen naar San Francisco , hereniging met ons Lore, en dan naar huis. Einde van een mooie reis waarbij we de eerste maal het Amerikaanse continent hebben aangedaan. Het was zeker de moeite, maar Amerikanen hebben toch wel zo hun bijzonderheden.

foto’s: http://fotosamerika.antkade.be/#!home